Protez

Protez

Halk arasında kaplama veya takma diş olarak adlandırılan protezler çeşitli nedenlerle kaybedilmiş dişlerin yerine ya da estetik bozuklukların giderilmesi için, kişinin çiğneme, konuşma fonksiyonlarını gerçekleştirebilmesi için yapılan yapay dişlerdir.

Kaplamalarda porselen materyalini kullanılmaktadır. Porselenler, seramik tozlarının yüksek ısılarda pişirilmesi ile elde edilen restorasyonlardır. Pişirme işlemi seramiğe hem renk hem de yapı olarak dişin dış kısmını oluşturan mineye benzer özellik kazanmasını sağlamaktadır. Porselen venerler renk ve formlarını uzun seneler stabil şekilde koruyabilirler.

Tam diş protezler

Tam diş protezler çürük, travma, kemik erimesi gibi sebeplerle tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda alt ve üst çeneye dokudan destek alarak oturan hareketli protezlerdir.

Hassas bağlantılı diş protezleri          

Özel metal,akrilik veya metal akrilik kombinasyonlarından yapılan.   Hareketli protez veya sabit protez yapılamayacak durumdaki diş kayıplarının giderilmesi amacıyla yapılan protezlerdir. Sabit protezlerden farklı olarak takıp çıkarılabilirler.

Kancalı diş protezleri

Ağızdaki eksik diş sayısına ve yerlerine göre; bu eksiklikleri gidererek, ağız bütünlüğünü kazandıran, yalnızca estetik değil aynı zamanda çiğneme fonksiyonları, konuşurken sesleri düzgün çıkartabilme ve dişsizlikten kaynaklanan psikolojik problemleri de ortadan kaldırmayı hedefleyen diş hekimliğinin önemli ve büyük dallarından biridir.

Damak protez kullanımı kolay mıdır?

İlk kullanımda damak kısmında vuruklar yapabilir, uyumlandırmak için hekim tarafından düzenlemeler yapılır böylelikle estetik açıdan istenilen görüntü oluşur lakin implant destekli sabit protez konforu ve çiğneme kolaylığı beklenmez.

Protez kullanırken nelere dikkat edilir?

Çok sert veya yapışkan gıdalar mümkün olduğunca tüketilmemeli. Temizliğe çok dikkat edilmeli kaynamış su ile temizlik asla yapılmamalı Gece uyumadan protezler çıkarılmalı ve kendi kutularında muhafaza edilmeli.

Protez kırılmasında tamir yapılır mı?

Evet tamiri mümkün. Kırılan diş ya da damak kısmına ve kırık oranına bağlı olarak tamir yapılır.

 Protezlerinin kullanım ömrü nedir?

Ağız hijyenine dikkat edildiği takdirde yıllarca kullanılır. Kemik erimesi durumunda zamanla protezde bollaşma ve oynama meydana gelebilir.