Periodontoloji

Periodontoloji (diş eti tedavileri )

Periodontoloji; diş, çene kemiği ile diş̧ eti ve ağız dokularının sağlığıyla ilgilenen bir diş̧ hekimliği dalıdır.

Diş eti sınırının mine seviyesinin altına düşerek kök yüzeyinin açılmasına diş eti çekilmesi denir.

Sıkça sorulan sorular

Diş eti çekilmesinin sebepleri nelerdir?

Sert ve yanlış yönde diş fırçalamak diş etlerinize zarar verir, sigara kullanımı, genetik faktörler, aşırı stres, ilaç̧ kullanımı, hamilelik, hormonal değişiklikler, diş̧ sıkma-gıcırdatma, ileri derecede şeker hastalığı, Diş eti çekilmelerinde en etken durumlardır.

Rutin hekim kontrolünde detertraj (diş taşı) temizliği uzun süre yapılmaz ise biriken tartar diş minesi ve diş eti arasında iltihaplanmaya ve diş eti çekilmesine neden olmaktadır. Hatalı yapılmış dolgu ve kaplamalarda diş eti çekilmesi kaçınılmazdır.

Diş eti çekilmesinde diş kaybı yaşayabilir miyim?

Diş eti seviyesinin belli bir sınırın altına düştüğü zaman ve dişleri çevreleyen dokunun tamamen ortadan kalktığı durumlarda diş kayıpları yaşanabilir.

Diş eti tedavisi (diş eti cerrahisi) nedir?

Diş eti hastalığı eğer çene kemiğine ulaşmamış ise detertraj (dil taşı temizliği) ile iyileştirilebilir. Diş etlerinde iltihaplanma, normalden daha kırmızı renk görülmesi halinde, diş eti ve çene kemiği arasında oluşan boşluklar

meydana geldiyse daha ileri tedavi seçeneği olan küretaj tedavisi yapılması gerekmektedir. Daha ileri seviyede çekilmelerde ise flep uygulaması yapılır.

Diş eti tedavisinde ağrı olur mu?

Diş eti cerrahisi lokal anestezi altında yapılır ve diğer tedaviler gibi işlem esnasında acı hissetmezsiniz. Greftleme işleminde operasyon sonrası bazı hastalarda damak içerisinde açık yara kalır, bu durum 3-4 gün kişinin gıda tüketiminde konforsuzluk oluşturur: