Endodonti

Endodonti (kanal tedavisi)

Dişin kanallarında bulunan enfekte sinirlerin temizlenmesi, dezenfekte edilmesi ve doku dostu kanal dolgu maddeleri ile doldurulmasına ve bu işlemlerin bütününe kanal tedavisi denir.

Kanal tedavisi ne zaman gereklidir?

Aşırı madde kaybı olan diş köklerine kuron (kaplama) yapılacak ise

Travma sonucu dişin sinirini de içine alan kırıkların meydana geldiği durumlarda, Dişin sinirine kadar ilerlemiş çürüklerde,

Ortodontik tedavi sonucu dişe gelen aşırı kuvvet sonucu dişin canlılığını kaybettiği durumlarda,

Dişlerde ileri derecede aşınma sonucu oluşan hassasiyetin giderilmesinde,

Kanal tedavisi ağrılı bir işlem midir?

Kanal köküne yapılacak işlem için o bölgeye lokal anestezi yapılır böylece ağrı hissedilmez. İşlem sonrası anestezi etkisin kaybettikçe ilk gün çiğnemede hafif bir ağrı oluşabilir.

Kanal tedavisi boyunca nelere dikkat edilmelidir?

Anestezinin etkisi geçene kadar hiç bir şey yenmemeli ve içilmemelidir.

Tedavisi yapılan dişin olduğu bölgede kuruyemiş ve benzeri sert yiyeceklerden ve sakız gibi yapışkan gıdalardan uzak durulmalıdır. En çok diş kırıkları seanslar arasında görülmektedir. Tedavi seansları arasında geçici dolgunun düşmemesine dikkat edilmelidir.

Kanal dolgusu ve dolgu ayrı işlemler midir ?

Evet farklı iki tedavi şeklidir

Sorunlu dişe kanal tedavisi uygulandıktan sonra dişin ağız içinde görünen yüzeyine harabiyet miktarına göre kompozit dolgu, inley, onley ya da kron ile restore edilmesidir.

Kanal tedavisi gören dişler daha kırılgan mıdır?

Kanal tedavisi Dişin harabiyet ve madde kaybına bağlı olarak Kanal tedavisi yapılan dişlerde çok fazla madde kaybı olduğu ve daha kırılgan hale geldikleri için tedavi sonrası kaplama dişler tercih edilmelidir.

Kanal tedavisi tekrarı (Retreatment) nedir? 

Steril ve doğru yapılmamış kanal tedavisi tekrarıdır. Tedavi sırasında temizlenmeyen sinir dokusu kaldıysa, kök kanal dolgusunun başarılı yapılmadığı durumlarda kanal içerisine mikroorganizmaların sızmasıyla, tedavi sırasında perforeysen ya da kırıkların oluşmasıyla kök kanal tedavisinin başarısızlığından bahsedilir. Başarısız bir kanal tedavisini yemek sırasında dişlerde ağrı, sponton ağrı, kök ucunda şişlik ve kızarıklık belirtilerinden anlayabiliriz. Başarısız kanal tedavisi yenilenerek, tedavi tekrarlanır.