Diş beyazlatma (bleaching)
Bleaching denilen bu işlemde kullanılan özel jel ile diş hekimleri diş renginizi birkaç ton açabilir.
Dişlerde zamanla çay, kahve, sigara, kola gibi yiyecek ve içecekler ile ya da küçük yaşta alınan antibiyotikler, yapısal bozukluklar ve yaşlanma gibi sebeplerle istenmeyen lekeler oluşabilir. Diş beyazlatma işlemi bu lekelenme ve sararmaları gidermek amacıyla yapılan bir işlemdir.
Kaç çeşit beyazlatma vardır?
Üç çeşit beyazlatma yöntemi vardır.
✓ Ofis tipi beyazlatma (Klinik ortamda yapılır).
✓ Ev tipi beyazlatma
✓ Tek diş beyazlatma (dişi içten beyazlatma).
Ofis tipi beyazlatma nasıl yapılır?
Ofis tipi beyazlatma uygulama öncesinde hastanın dişetlerine kullanılacak materyallerin zarar vermemesi için katman şeklinde koruyucu uygulanır. Diş yüzeyine uygulanan beyazlatıcı jellerin UV ışınları veya LAZER ışınları ile aktif hale getirilir. İşlem ortalama 1 saat sürmektedir, ihtiyaç halinde 2. Seans ile desteklenebilir.
Diş beyazlatma işleminin kalıcı olmasında kullanılan materyal ve cihaz kalitesi büyük önem taşır.
Ev tipi beyazlatma nasıl yapılır?
Ev tipi beyazlatma işleminde klinik ortamında ağızdan alınan ölçü ile laboratuvar ortamında şeffaf plaklar hazırlanmaktadır. Kişiye plaklar ile beyazlatma kiti teslim edilir.
Plakların içerisine kit içinden çıkan ağartıcı jel sürülüp, alt ve üst plak çeneye takılmalıdır ve hekimin uygun gördüğü süre kadar beklenmelidir.
Tek diş beyazlatma nedir?
Çocukluk döneminde kullanılan ilaçlar, düşmeye dayalı dişe alınan
Darbe ve yapısal olarak tek bir dişin diğer dişlerden farklı renkte olduğu durumlarda problemli dişin iç kısmından beyazlatıcı jel enjekte edilir, daha sonra kontroller ile beyazlama takip edilir.
Diş beyazlatma işleminde ağrı olur mu?
Tüm beyazlatma yöntemlerinde ilk gün dişlerde sıcak soğuk hassasiyeti olabilir.
Diş beyazlatmada kalıcılık süresi nedir?
Beyazlatma süresince, tütün mamullerinden çay, kahve, şarap, kola gibi renkli sıvılardan kesinlikle uzak durulması gerekir. Ayrıca dişlere ren verici tüm gıdalar tüketildikten hemen sonra fırçalama veya su ile gargara yöntemi ile dişler temizlenmelidir. Ayrıca 6-8 ay aralıklarla hekim kontrolünde beyazlatma desteklenir ise kalıcılık sağlanmaktadır.
Beyazlatma dişlerime zarar verir mi?
Diş beyazlatmada kullanılan ürünlerin kaliteli olması steril ortam ve hekim kontrolünde uygulama yapıldığı takdirde hiçbir zararı yoktur.